Leveren en aanbrengen van leien daken

Leien worden al eeuwen gebruikt als dakbedekking. Vroeger gebruikte men voornamelijk natuurleien, tegenwoordig zijn kunstleien erg populair (“Natuurleien en Kunstleien”). Een leien dak is duurzaam, goed bestand tegen de wisselende weersinvloeden en door het grote aanbod aan vormen en kleuren kunnen daken met uiteenlopende dakvormen van leien worden voorzien. De uitstraling van uw woning wordt mede bepaald door een professioneel gelegd leien dak met een perfecte afwerking door dakdekkersbedrijf J. Giesen en zn. V.O.F.. Het dak beschermt de woning tegen de wisselende weersinvloeden. Daarom is het belangrijk om een goede keuze te maken uit de beschikbare materialen en kleuren.

Een leien dak ?

Een leien dak wordt geplaatst op daken met een helling van meer dan 35°. Voor daken tussen de 30° en 35° moet er een speciaal folie onder de leien worden aangebracht in verband met inwateren. Bij daken met een hellingshoek van minder van 30° wordt het afgeraden om leien toe te passen (in Nederland, in verband met het klimaat). Op de dakconstructie wordt een dakbeschot aangebracht waarop de leien worden bevestigd in:

  • Maasdekking, ook wel Franse dekking of
  • Rechte dekking genoemd, of Rijndekking, ook wel Duitse dekking genoemd.

Deze verschillende manieren van leidekkingen zijn te herkennen aan de al-dan-niet scheve gebintlijn:

  • Rijndekking geeft een schuin lopende gebintlijn en
  • Maasdekking een horizontale.

Bij Maasdekking is het mogelijk om de leien met zowel met nagels als met haken te verbinden aan het dakbeschot. Bij Rijndekking is dit alleen mogelijk met nagels. Door het toepassen van haken bij Maasdekking is een eventuele reparatie beter uit te voeren. Ook heeft de Maasdekking (dubbel uitgevoerd) het voordeel dat er bij het uitvallen of breken van een lei het dak waterdicht blijft. In Nederland is de Maasdekking dan ook de beste dekking voor leien. In Nederland waait het vaak en ook vaak hard. De Maasdekking is beter bestand tegen deze weersomstandigheden.

 

Voorbeeld van een leien dak: een monumentaal pand uit 1902 hebben wij voorzien van een nieuw leien dak waardoor dit pand een mooi historisch aanzien kreeg.

Dakdekkersbedrijf J. Giesen en zn. V.O.F. heeft vele jaren ervaring met het leggen van leien daken en heeft veel kennis van de beschikbare producten en de regelgeving. We gebruiken uitsluitend kwalitatief goede produkten van gerenomeerde leveranciers.